Esta secció és perquè tots els partits locals puguen expressar-se. La participació és voluntària i no es restringeix a cap grup polític. Que la revista publique estos articles no vol dir que compartisca el seu contingut ni el biaix ideològic. La intenció de publicar-los és contribuir al manteniment d’una societat democràtica.

Estos dies vivim una cosa inaudita com a societat. El dia 25 de febrer va començar la consulta de la llengua base, una consulta que per al govern del PP és llibertat educativa, però la realitat és que el que estem vivint és un desprestigi a la llengua del poble. A la llengua dels nostres iaios, pares, mares, fills i nets.
Són molts els que diuen, amb arguments i estudis, que esta consulta serà perdre llibertat i devaluar el valencià. Des del departament de lingüística de la Universitat de Valencià, mestres, pedagogs, grans intel·lectuals, educadors... rebutgen la consulta perquè és totalment segregadora.
En vegada d’avançar en la societat, millorant l’educació, tenint més coneixement de llengües, aprenent més, perquè “el saber no ocupa lloc”. Doncs no, per al govern del PP i per al conseller és tornar a temps passats i no donar el lloc que mereix el nostre estimat valencià.
Desprestigiar el valencià és perdre la identitat de tot un poble. Un poble que tant ha lluitat per defendre una llengua que ha sobreviscut a guerres i lluites! Ara deixarem que tot això es perda? Jo crec que no, que ara més que mai hem de lluitar per ella, per la nostra senya d'identitat que ens fa únics als valencians i valencianes.
Qui perd la identitat ho perd tot. I com va dir Vicent Tomàs i Martí el 1923: “Nostra llengua no és més lletja que cap altra havent-la alabat Victor Hugo, Reclús i Cervantes. I per més lletja, ningú renega de sa mare i renegar de la llengua és com renegar del sentiment de maternitat. Cap dret té un altre llenguatge a imperar en la casa del nostre”.
ABANS, ARA I SEMPRE EN VALENCIÀ
Carla Nebot - alcaldessa i portaveu de Compromís Betxí

UPEU diu no a les pujades de les tarifes de l'aigua i aposta per consultes populars reals
En l'últim ple municipal (fins a la data de l'escriptura d’este article) es van aprovar diversos assumptes amb el vot de UPEU a favor, però també va haver-hi dos que es van aprovar amb el vot en contra de la nostra formació. Un va ser el pla local de recollida de residus i l'altre les noves tarifes del servici d'aigua potable.
Si parlem del pla local de recollida de residus, que necessita una consulta popular prèvia, pensem que esta no es va fer realment amb la finalitat d'escoltar l'opinió dels veïns sinó per a cobrir un tràmit legal i prou. Com a exemple tenim les dates triades per a este, del 24 de desembre de 2024 al 9 de gener del 2025. En UPEU pensem que les consultes populars i la participació ciutadana no han de ser únicament un tràmit, sinó la manera d'escoltar veïns i veïnes i amb això millorar les decisions municipals, ja que al final són els habitants del municipi els que acaben afectats.
Sobre l'altre assumpte que vam votar en contra, les noves tarifes del servici de l'aigua potable i que prompte entraran en vigor, el primer que volem destacar és que estes tarifes no són només el cost del servici, sinó que porten afegit els beneficis que l'empresa que els gestiona vol obtindre. Això suposa pujades superiors al 50% en molts casos i gravant la part fixa del servici, la que consumisques el que consumisques cal pagar; estes tarifes són la conseqüència de deixar escapar l'oportunitat que ha tingut este equip de govern Compromís-PSOE de fer una gestió directa del servici, oportunitat que va tindre en acabar-se la concessió d'esta després de 28 anys.
Llàstima que este equip de govern haja tornat a triar la seua comoditat davant del benefici dels veïns i veïnes de Betxí.
Paco Morán - regidor i portaveu d’Unides Podem - Esquerra Unida Betxí.
Comments