top of page
CURIOSITATS

L’epidèmia de la grip de 1918

Curiositats de l’Arxiu Parroquial de Betxí

Antoni Meneu i Gaya

8 d’octubre del 2024, a les 10:00:00


Si en un article recent parlàvem de l’epidèmia del còlera de 1834 (el més mortífer de totes les epidèmies), avui farem un breu comentari sobre la pandèmia de la grip de 1918 referida al nostre poble, Betxí.


Per fonts orals m’havien arribat comentaris d’esta epidèmia en l'àmbit familiar, ja que va causar la mort de la primera dona del meu iaio, Pasqual Meneu i Meneu, “el sastret”.

Si ens fixem en la documentació parroquial sabrem que el mossén d’aquell moment —Emilio Marconell— és qui signa la majoria de les partides parroquials d’este any, però a diferència del còlera de 1885 i del ja explicat de 1834 no sempre s’afegia la causa de la mort del difunt. Per tant, no podríem saber la causa de la mort mirant la documentació de l’arxiu parroquial. Ara bé, en les defuncions parroquials algú va afegir posteriorment en llapis roig la paraula “gripe”. És per això —i basant-me en esta informació— que podem comptabilitzar quanta mortalitat va causar la grip de 1918.

La primera mort es va produir el 7 d’agost, quan va morir Piedad Cervera, de trenta-un anys. Van ser els mesos d’octubre i sobretot novembre quan més defuncions hi va haver. El mes d’octubre van morir 7 persones i en novembre 12. En total 20 persones van morir a conseqüència de la grip en només cinc mesos. Això va fer que el 1918 es comptabilitzaren un total de 52 persones mortes a Betxí, enfront de les 37 que van faltar en 1917, si seguim els documents parroquials.


Curiosament, l’edat dels decessos no afecta quasi les persones majors, ja que 17 dels difunts tenen menys de quaranta anys. En poques paraules, la grip va afectar majoritàriament gent jove. La més xicoteta va ser Rosa Seglar Vicent, de quatre mesos i la major Mariana Meneu Franch, de 59.

L’última mort a conseqüència de la grip registrada a l’arxiu parroquial es va produir el 22 de novembre i va ser la veïna Encarnación Torres Lara, de 35 anys. A partir d’esta data ja no trobem la paraula “gripe” en els arxius parroquials de 1918. 


L’amic i historiador Ferran Nebot va fer un interessant estudi publicat al V Vila de Betxí, on s’estudia més a fons la grip tant de 1918 com del 1919 fixant-se en l’arxiu històric del Jutjat de Pau. Si ens fixem només en l’any 1918, les morts coincideixen en els dos arxius i en l’any 1919 van ser-ne 12 les defuncions.


Per a conéixer més a fons l’epidèmia de la grip i de la mortalitat dels dos primers decennis del segle XX recomane la consulta del susdit article de l’amic Ferran Nebot en el V Vila de Betxí. Està molt ben documentat.

COMENTARIOS

Para comentar es necesario iniciar sesión

Comments

Comparte lo que piensasSé el primero en escribir un comentario.
bottom of page